Blog kulinarny

Zupa rybna królewska

511Potrzebujemy około sześćdziesięciu minut na przygotowanie tej zupy , która jest średniokaloryczna , dodatkowo nie potrzebujemy wyszukanych umiejętności kulinarnych. Do jej przygotowania będziemy potrzebować półtora kilograma karpia , szklanki wytrawnego , czerwonego wina , szklanka suszonych śliwek bez pestek , pół szklanki migdałów i rodzynek , włoszczyzna oraz przyprawy. Karp na samym początku jest oprawiany i wycinamy z niego dwa zgrabne filety , pozostałą części zalewamy zimną wodą , dodając włoszczyznę oraz przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu , w zamkniętym naczyniu , jednak nie możemy pozwolić by wywar zmętniał , kolejno wywar odcedzamy przez gęste sito. Rodzynki zalewamy winem a później odstawiamy. Śliwki zaś moczymy w letniej wodzie do momentu ich napęcznienia i następnego rozgotowania. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ryby w małe cząsteczki , które wrzucamy do wywaru , dodając do nich wspomniane wcześniej śliwki i migdały. Całość przyprawić wedle własnego uznania i gustów. Bardzo prosta do ugotowania zupa , która powinna stanowić istotną część naszej diety. W bardzo krótkim czasie bo około dwudziestu minut możemy przygotować bardzo smaczny posiłek. Składnikami są pięć szklanek esencjonalnego wywaru z kości i włoszczyzny , dwa twarde kiszone ogórki , łyżka smalcu, pół szklanki soku z ogórków , ziele angielskie , listek laurowy , dwa ząbki czosnku , śmietana , mąka i koperek. Na samym początku wywar zagotowujemy ,przyprawiamy i trzymamy na małym ogniu pod przykryciem. Ogórki należy obrać ze skóry , utrzeć na jarzynowej tarce z dużymi otworami , odsączyć na sicie a sok wlać do wywaru. Ogórki zasmażamy na gorącym smalcu przez około minutę , mieszając , dodając mąki , całość powinna zająć maksymalnie pięć minut. Mąka musi utracić smak surowizny. Następnie dodajemy ją do wywaru , zagotowujemy , minimalizujemy ogień i dalej gotujemy przez około dwie minuty. Zupę podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami , które obficie polewamy skwarkami i posypujemy zieleniną. Na ugotowanie tej zupy musimy poświęcić mniej więcej pięćdziesiąt minut , nie zawiera zbyt wielu kalorii i nie jest zbyt trudna w wykonaniu. Będziemy potrzebować kawałka schabu karkowego bez kości , dwóch łyżek oleju , marchwi, pietruszki , sześciu ziemniaków , łyżki koncentratu pomidorowego, smalcu, liścia laurowego, zieleniny oraz przypraw. W trzech szklankach z wodą oraz przyprawami i smalcem , które przygotowujemy wrzucamy do nich drobno posiekaną marchew , pietruszkę , gotując to przez dziesięć minut. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż staną się miękkie. Kolejno smażymy cebulę aż do jej zeszklenia , dodajemy pokrojone mięso , jeszcze raz smażymy przez trzy minuty , dolewamy trzy szklanki wody, gotujemy na małym ogniu dopóki będzie miękkie. Całość łączymy z ziemniakami , dodajemy przyprawy i koncentrat , gotujemy aż smaki się połączą. Zupę podaje się na gorąco , dodatkowo posypując zieleniną. Zupa prosta w wykonaniu , jednak każdy kto jej spróbuje będzie chciał to zrobić ponownie.

Tagi: , , , , , , , , ,