Blog kulinarny

Zupa cygańska

50Przygotowanie cygańskiej zupy zajmuje około sześćdziesięciu minut , nie stanowi ona dużego wyzwania nawet dla przeciętnego domowego kucharza. Składnikami tej zupy są cztery dorodne ziemniaki . czerwona papryka , dwa duże pomidory, łyżka smalcu, dziesięć dekagramów wędzonego boczku , dwadzieścia dekagramów kiełbasy dobrej jakości, keczup , śmietana , zielenina oraz przyprawy. Cebulę podsmażamy aż do zeszklenia się na smalcu pokrojoną uprzednio w kostkę. Do tego dodajemy pokrojono równo paprykę ( wyciągając wcześniej pestki) oraz pomidory obrane ze skóry i pozbawione pestek. Po uprzednim zasmażeniu dodajemy pokrojoną kiełbasę i odrobinę wody i dusimy na mniej więcej dziesięć minut. Kolejnym krokiem jest dodanie średniej wielkości kostki boczku oraz reszty smalcu. Do wrzątku wrzucamy również pokrojone ziemniaki oraz przyprawy wedle własnego uznania. Gdy wszystko zmięknie łączymy całość z warzywami , keczupem. Zupa powinna być aromatyczna , gęsta , z wyczuwalnym smakiem pomidorów i śmietany. Bez szczególnych umiejętności w około czterdzieści pięć minut , możemy przygotować średniokaloryczną zupę. Składniki są tanie , marchew, pietruszka , seler , por , groszek konserwowy, dwa pomidory , łyżka mąki , dwie łyżki tłuszczu , zielenina oraz przyprawy. Korzeń pietruszki , seler i marchew ucieramy na tarce z dużymi otworami a por kroimy w cienkie krążki. Młode liście pietruszki i selera dodajemy do zupy. Jarzyny wraz z tłuszczem mieszamy do zeszklenia , dodajemy przyprawy oraz cztery szklanki gorącej wody. To łączymy z obranymi ze skóry i pokrojonymi pomidorami oraz odsączonym groszkiem. Do tego wszystkiego dodajemy ziele angielskie , pieprz i sól i gotujemy na średnim ogniu aż wszystko będzie miękkie lecz nie rozgotowane. Zupę należy zagęścić mąką , którą rozprowadzamy w dwóch łyżkach zimnego mleka , po czym gotujemy trzy minuty aż mąka straci smak surowizny. Zupa może być podawana z dodatkami jak i bez , dodatkiem mogą być kluseczki z lanego ciasta lub ziemniaki polane tłuszczem.

Tagi: , , , , , , , , , ,