Blog kulinarny

Zupa

49Czas jaki musimy poświęcić na jej przygotowania to tylko trzydzieści minut. Bez specjalnych umiejętności kucharskich i bez liczenia kalorii możemy cieszyć podniebienie przepysznym smakiem tej potrawy. Jej składnikami są półtora litra wody z dodatkiem łyżki czystego smalcu , cztery borowikowe kapelusze , dwie kromki chleba , cebula , tłuszcz do smażenia , trzy jaja na twardo , zielenina , gałko muszkatołowa oraz przyprawy. Rozpoczynamy od zagotowania wody ze smalcem. Grzyby gotujemy , następnie cedzimy a pozostały wywar wlewamy do wody ze smalcem. Cebulę podsmażamy na tłuszczu do momentu zeszklenia , grzybie kapelusze kroimy w cienkie paski. Do cebuli dodajemy chleb i również podsmażamy aż się zarumieni. Wszystkie składniki wkładamy do wody ze smalcem , dodajemy grzyby oraz przyprawy, gotujemy to siedem minut. Połowę jajka wkładamy do talerza , uprzednio oczywiście je gotując , zalewamy je gorącą polewą i posypujemy zieleniną. Często polewkę podajemy z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny. Jedyne co może przerażać to długość przygotowania bowiem należy liczyć się w tym przypadku nawet z trzema godzinami. Jest to wyzwanie dla kucharzy , danie jest wysokokaloryczne. Składnikami są kilogram wołowego , chudego mięsa bez kości, dwie marchewki, dwie pietruszki , seler , por , dwie cebule , cztery ziemniaki , koncentrat pomidorowy, smalec , papryka, musztarda , cukier oraz przyprawy. Mięso wycieramy ściereczką zwilżoną octem w celu oczyszczenia z tłuszczu. Kroimy je w drobną kostkę , dodajemy odrobinę soli , smażymy. To co z niego zostaje zużywamy do rozdrobnionych jarzyn. Przekładamy je następnie do garnka na warstwę mięsa . Smażymy cebulę i krążki pora. Po zeszkleniu przekładamy je do garnka wraz z tłuszczem. Całość zalewamy ciepłą wodą , tak aby woda wystawała ponad poziom składników w garnku. Dodajemy ziemniaki i gotujemy poczym dodajemy koncentratu pomidorowego , doprawiamy papryką , jednocześnie mieszając . Cała zupa powinna być pikantna. Nawet następnego dnia smakuje wyśmienicie.

Tagi: , , , , , , , , ,