Blog kulinarny

Uprawa pora

32Porem można się delektować przez cały rok gdyż mamy jego odmiany od wiosennych poprzez letnie i jesienne aż do odmian zimowych . Nadaje się na świeże surówki oraz sałatki. Nie może się bez pora również obejść większość zup. Por najczęściej spożywany jest w postaci gotowanej i najczęściej można go spotkać w prawie wszystkich potrawach które są gotowane z dodatkiem warzyw. W trakcie przygotowania go do użycia należy zwrócić szczególną uwagę na jego dokładne oczyszczenie z wszelkich zanieczyszczeń które lubią się gromadzić pomiędzy jego poszczególnymi liśćmi szczególnie w miejscu gdzie część zielona pora przechodzi w część białą. Jeśli pory nabywamy w sklepie lub na bazarze należy zwrócić uwagę na to aby wyglądał on świeżo, liście były jędrne i nie zwiędnięte. Jeśli kupujmy świeży i zdrowy por to może on w lodówce przeleżeć nawet cały tydzień. Wystarczy zawinąć go w papier ale przed tym należy usunąć zewnętrzne uszkodzone liście. Por należy do mało kalorycznych warzyw gdyż w jego stu gramach znajduje się czterdzieści siedem kalorii. Por podobnie jak cebula i czosnek należy do rodziny czosnkowatych. Uprawia go się z rozsady którą sadzi się do gleby od połowy kwietnia odmiany do zbioru letniego a w maju oraz czerwcu odmiany do zbioru jesiennego. Do najpopularniejszych odmian pora można zaliczyć odmianę Varna której por jest wysoki i cienki, odmiana Longina o małym zgrubieniu cebulowym i liściach zabarwionych na kolor niebieski, odmiana Pinola o białej łodydze i ciemnozielonych liściach, Bartek o liściach szarozielonych na zbiór późnojesienny. Zbiory pora rozpoczynają się praktycznie już w czerwcu a ostatnie sztuki pora który zimuje w gruncie można zbierać w kwietniu przyszłego roku. Wśród odmian pora mamy i takie które sadzi się dopiero w sierpniu. Są to tak zwane odmiany zimowe. Por sadzi się dość głęboko a następnie okopuje. Stanowisko dla pora powinno byś słoneczne i należy go podlewać systematycznie co najmniej raz na cztery dni. Zebrany por może być przechowywany w stanie surowym, może być mrożony lub suszony. Dzięki uprawie pora poprawia się stan gleby lecz nie należy w tym miejscu przed upływem trzech lat sadzić żadnych roślin cebulowych.

Tagi: , , , , , , , , , , , ,