Blog kulinarny

241Jajka sadzone w przeciwieństwie do jajecznicy nie są wymieszane, a wiec doskonale można zaobserwować jak one wyglądają, czyli mam tutaj myśli to, ze są one kształtu owalnego, ale doskonale widać różnicę gdzie znajduje się białko a gdzie żółtko. Często jajka sadzone sprawiają o wiele więcej trudności niż może nam się wydawać, ponieważ smażenie ich wymaga dość wielkiej wprawy. Początkowa faza jest podobna, ponieważ musimy sprawdzić jajko czy nie jest zepsute, a wiec wbijamy je delikatnie do miseczki. Powiedziałem że delikatnie, ponieważ nie możemy przebić warstwy ochronnej, która utrzymuje żółtko w całości. Następnie ostrożnie wlewamy jajko na rozgrzany olej, a co za tym idzie rozpoczyna się smażenie. Musimy czekać aż jajko się zetnie i dopiero wtedy próbować je odwrócić, ponieważ to pomoże oczywiście jemu dobrze się usmażyć z obu stron, a co za tym idzie możemy być pewni że będzie ono smaczne. Oczywiście nie możemy zapomnieć o tym aby przyprawić jajko odpowiednio do smaku, który jest bardzo ważny. Wbijanie jajek na rozgrzany olej jest bardzo niebezpieczne, a więc powinno odbywać się z wielką ostrożnością, ponieważ dzięki temu, że olej jest bardzo rozgrzany, a jajka wyciągnięte z lodówki są bardzo chłodne może nagle zajść bardzo ostra reakcja, która nie powinna następować w zasięgu człowieka ponieważ oparzenia od oleju są niezwykle poważne i jeszcze co gorsza o wiele gorzej się goją. Wbijanie jajek powinno się odbywać nad patelką, która jest zdjęta z ognia, ponieważ może to oznaczać, że nie będzie już tak wilka temperatura. Jajka najpierw pojedynczo wbija się do miseczek, ponieważ dzięki temu oczywiście będziemy w stanie wyizolować jajka uszkodzone, czy nawet zbuki które po raz nie nadają się do jedzenia, to oczywiście po dwa posiadają bardzo przykry zapach, który po zbiciu skorupki jest nie do uniknięcia. Następnie wlewamy jajka do patelki i oczywiście rozpoczyna się smażenie. Musimy bardzo często mieszać jajka, ponieważ może się okazać, że przykleją się do patelki co na pewno skończy się oczywiście spaleniem potrawy. Jajka to bardzo popularny przedmiot spożywczy a wiec ze zdobyciem go nie ma większego pomysłu. Ogólnie to musimy sięgnąć początków, a wiec oczywiście jajka są to produkty pochodzące od zwierząt czyli na przykład najczęściej człowiek spożywa jajka pochodzące od kury, ponieważ są one najlepsze, ale są jeszcze szeroko w sprzedaży jajka kacze i oczywiście jajka strusie, które są o wiele większe od jajek kurzych, ale za to są o wiele smaczniejsze i oczywiście posiadają w sobie więcej białka. Ogólnie jajka można pozyskiwać z domowych hodowli kur, ale jednak znakomitą większość zdobywa się ze sklepu, ponieważ sprzedaż jajek jest bardzo popularna, a co za tym idzie oczywiście musimy wiedzieć, że są one sprawdzane wielokrotnie, ponieważ jak już wspomniałem wcześniej w jajkach a czasami może znajdować się salmonella, która jest bardzo niebezpieczną chorobą, ale na szczęście dzisiejsza medycyna doskonale sobie z nią radzi, a wiec musimy jedynie uważać na siebie samych a na pewno będzie dobrze.

Tagi: , , , , ,