Blog kulinarny

Por

311Por należy do warzyw cebulowych. Uprawiany jest od czasów starożytnego Egiptu, Grecji, Rzymie oraz w Palestynie. Warzywo to należy do roślin dwuletnich. W pierwszym roku swej wegetacji por wytwarza narządy wegetatywne, cebule, oraz liście. Części te są jadalne. W drugim roku uprawy por wypuszcza pędy kwiatostanowe które po zakwitnięciu i wytworzenie nasion powodują że roślina zamiera. Por ma bardzo dużą wartość odżywczą. Zawiera mnóstwo soli mineralnych a w szczególności wapń i fosfor oraz witaminy. Używany jest jako warzywo przyprawowe oraz może być wykorzystany do surówek i innych potraw. Por może zimować w gruncie gdyż należy do roślin odpornych na niskie temperatury. Wymaga dość mocnego nasłonecznienie i nie lubi gdy go inne rośliny zasłaniają. W okresach suszy wymaga systematycznego nawadniania. Dobrze rośnie na glebach średniozwięzłych najlepiej gliniasto – piaszczystych o dużej zawartości próchnicy. Należy go sadzić w pierwszym roku po oborniku gdyż doskonale rośnie na glebach nawożonych organicznie. Rozsadę pora przygotowuje się poprzez siew nasion w inspektach, szklarniach lub bezpośrednio na rozsadniku. Rośliny uprawiane z rozsady wymagają więcej pielęgnacji niż rośliny które są wysiewane bezpośrednio do gruntu ale taka uprawa pora przynosi wiele korzyści. Dzięki uprawie z rozsady uzyskuje się wcześniejsze plony które są bardziej obfite i lepsze jakościowo. Nasiona do rozsad wysiewane są do różnego rodzaju skrzynek, doniczek lub kuwet. Jeśli chcemy aby rozsada była zdrowa należy ją zabezpieczyć na etapie siania nasion poprzez zaprawienie odpowiednimi środkami grzybobójczymi oraz przed działaniem pleśni. Można stosować środki chemiczne lub metody tradycyjne typu wyciąg z czosnku lub zastosowanie podlewania Biuoczosem. Rośliny które kiełkują wymagają światła i odpowiedniej temperatury od osiemnastu do dwudziestu pięciu stopni Celsjusza. Młode, kiełkujące rośliny muszą być systematycznie nawadniane a pojemniki gdzie są wsiane można przykryć folią lub plastikową osłoną aby stworzyć dla nich odpowiedni mikroklimat.

Tagi: , , , , , , , ,