Blog kulinarny

Kawa i kakao

261Uprawa i miejsca występowania Kawa i herbata to łagodne środki pobudzające. Zawierają kofeinę, substancję stymulującą działanie układu nerwowego i krwionośnego. W krajach o chłodnym i umiarkowanym klimacie kawę i herbatę pije się najczęściej jako napoje gorące, w tropikach popularne są w postaci mrożonej. Kawowiec, wiecznie zielony krzew lub niewysokie drzewo, pochodzi z Etiopii, a nazwę swą zawdzięcza górzystemu regionowi Keffa (dawniej Kaffa) na południowym zachodzie kraju. Uprawę kawy oraz jej przyrządzanie w postaci naparu zapoczątkowali w XIV wieku Arabowie. Pierwsze europejskie kawiarnie powstały w 1671 roku w Paryżu i w 1683 r. w Wiedniu. Ta ostatnia została założona przez Polaka. W Polsce zwyczaj picia kawy rozpowszechnił się dopiero w XVIII wieku. W tym samym czasie kawa zawędrowała do Brazylii, kraju który obecnie jest największym jej producentem na świecie. Szacuje się, że kawę pije 1/3 mieszkańców Ziemi i staje się ona coraz popularniejsza nawet w krajach, które tradycyjnie skłaniały się raczej ku herbacie, na przykład w Wielkiej Brytanii, Australii i w części Azji. Historia kakaowca Kakao uzyskuje się z nasion tropikalnych wiecznie zielonych drzew – kakaowców. Najpospolitszy w uprawie jest kakaowiec właściwy (Theobroma cacaó). Kakaowce rosły pierwotnie tylko w Środkowej i Południowej Ameryce. Już Aztekowie potrafili przyrządzać z nasion kakaowca napój nazywany chocolatl, który cenili za właściwości odżywcze i smakowe. Nazywali go „pokarmem bogów” i wierzyli, że pochodzi z raju. Nasiona kakaowca służyły też jako środek płatniczy. Krzysztof Kolumb i hiszpański konkwistador Hernan Cortes przywieźli ziarna kakao do Europy. Stało się popularne jako napój dopiero, gdy nauczono się pić je z cukrem. Nigdy nie zyskało jednak takiej popularności jak kawa i herbata. Znaczenie kakao wzrosło, gdy odkryto sposób produkcji czekolady. Z powodu wysokiej zawartości tłuszczów (zwykle powyżej 30%) i cukrów (30-50%), odżywcza i energetyczna wartość czekolady jest bardzo duża (500-600 kcal na 100 g). Dlatego cenią ją ludzie wykonujący duży wysiłek fizyczny, jak sportowcy i żołnierze. Kakaowce rosną w strefie równikowej, mniej więcej do 15° szerokości geograficznej południowej i północnej, a więc w regionie, gdzie przez cały rok panują wysokie temperatury i padają obfite deszcze. Uprawy mogą się też utrzymać w regionach, gdzie występuje pora sucha, pod warunkiem że jest ona krótka. Zazwyczaj uprawa kakaowca ogranicza się do obszarów nizinnych, w górach jest zbyt chłodno. Młode rośliny źle znoszą duże nasłonecznienie, dlatego młode kakaowce rosną często w towarzystwie bananowców i innych drzew posiadających bujne liście. Zagrożeniem są również zbyt silne wiatry. Huragany regularnie nawiedzające region Karaibów i Amerykę Środkową nie raz były już powodem zniszczenia plantacji kakaowców.

Tagi: , , , , , , , ,