Blog kulinarny

Kawa – dlaczego nie?

291Sposób parzenia kawy zależy od smakosza Na świecie istnieją dwa gatunki kawy- Arabica i Robusta, to właśnie z nich produkowane są kawy, które mamy w swoich domach. Istnieje bardzo wiele możliwości przygotowywania kawy- te najpopularniejsze to: kawa po turecku, parzona w filtrze, z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Oczywiście najprostszym sposobem jest zalewanie kilku łyżeczek kawy wrzątkiem ( w przypadku kawy z fusami) lub wodą o temperaturze 70 stopni ( w przypadku kawy rozpuszczalnej; wtedy jest idealna).W gorące dni bardzo łatwo można przygotować kawę mrożoną. Kawa ma oczywiście gorzki smak, ale nie każdy taką toleruje, dlatego istnieje cukier, śmietanka lub mleko, które można idealnie spienić, tak by oprócz walorów smakowych, kawa miała walory estetyczne. Rodzajów kawy mamy bardzo wiele- głównie jest to podział ze względu na jej smak, a konkretnie gorzkość, kwaskowość oraz aromat. Dla ludzi, którzy nie mogą przyjmować za dużo kofeiny, są już dostępne kawy bezkofeinowe. Tak naprawdę nie ma gotowej recepty na parzenie kawy- każdy kto pije ma swój sprawdzony sposób jej podawania. Czy są opinie mówiące Nie kawie. Oczywiście nie ma takiej rzeczy na świecie, która jest zdrowa w 100 procentach. Jak już podkreśliłam- kawa tak, w nieprzesadzonych ilościach. W nadmiarze może szkodzić. O tym powinny wiedzieć kobiety w ciąży, którym zaleca się picie maksymalnie dwóch filiżanek dziennie. Powszechnie wiemy też, że kawa wypłukuje magnez z organizmu, ale można temu zapobiec stosując preparaty uzupełniające jego niedobory. Kawa może podnosić też poziom cholesterolu, dlatego ludzie z miażdżycą powinni ograniczać. W większości przypadków kawa utrudnia zasypianie, ale mamy też wyjątki- ludzi, którzy napiją się kawy i stają się bardziej senni. Wszystko zależy od organizmu. Kobiety lubią wyglądać pięknie, dlatego jednym z minusów ciągłego picia kawy jest to, że żółkną zęby i łatwiej tworzy się próchnica. Zbyt duża dawka napoju, a co za tym idzie kofeiny prowadzi do rozdrażnienia, uczucia nerwowości, niepokoju. Istnieje kawa w postaci przetworzonej z obniżoną zawartością kofeiny specjalnie dla tych, którzy nie mogą jej nadużywać. Jak widać są i argumenty przeciw „małej czarnej”, lecz należy pamiętać, że wszystko musi być dostosowane do zdrowia i potrzeb.

Tagi: