Blog kulinarny

Eksport i import

251Producenci i odbiorcy Spośród wszystkich produktów pochodzących z regionów tropikalnych właśnie kawa zajmuje najważniejsze miejsce w wymianie międzynarodowej. W wielu krajach, zwłaszcza Ameryki Łacińskiej, jest podstawą eksportu. Największym producentem kawy na świecie jest Brazylia, mimo że pierwsze plantacje kawy powstały tu dopiero w latach 70. XIX wieku. Kiedyś z Brazylii pochodziło aż 80% światowej produkcji kawy, obecnie od 25 do 30%. W wielu regionach plantacje kawy zostały wyparte przez inne, bardziej opłacalne uprawy, na przykład bawełny. Brazylijskie miasto Sao Paulo, centrum handlu kawą, obsługuje ciepłe i wilgotne płaskowyże południ owo-wschodniej Brazylii, skupiające największe plantacje kawy, tzw. fazendas. Sao Paulo posiada drogowe i kolejowe połączenie z miastem Santos – położonym na kontynencie oraz częściowo na przybrzeżnej wyspie – jednym z głównych portów morskich Brazylii, z którego wysyła się więcej kawy (santos, minas, parana) niż z jakiegokolwiek innego portu na świecie. Drugim państwem o największym udziale w światowej produkcji kawy jest Kolumbia. Kawowce porastają tu zbocza Andów, a kolumbijska kawa przez znawców uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, dlatego jej cena przewyższa cenę kawy brazylijskiej. W Meksyku, Gwatemali, Salwadorze, Kostaryce i Hondurasie kawę uprawia się na bardzo żyznych glebach pochodzenia wulkanicznego. Dlatego plony kawy są tu często dwa razy wyższe niż na wyjałowionych przez rabunkową gospodarkę rolną i zagrożonych erozją glebach brazylijskich. Najwięksi azjatyccy producenci kawy to Indie i Indonezja. Większość afrykańskiej kawy pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej, Etiopii i Ugandy. Największym rynkiem zbytu kawy są Stany Zjednoczone, gdzie sprzedaje się około 20% światowej produkcji. Inni wielcy konsumenci to Brazylia, Niemcy, Japonia, Francja, Włochy i Hiszpania. Ulubiony napój Brytyjczyków Herbatę otrzymuje się z liści wiecznie zielonej rośliny Camellia sinensis (herbata chińska). Herbata jest tańsza niż kawa i do zaparzenia tej samej ilości napoju zużywa się jej znacznie mniej niż kawy. Herbatę najwcześniej uprawiano w Chinach, już 2000 lat p.n.e. Około 800 roku n.e. herbata zawędrowała z Chin do Japonii, gdzie początkowo stosowano ją głównie jako lekarstwo. Do Europy herbatę przywieźli około 1610 r. kupcy holenderscy, którzy używali jej jako lekarstwa przeciw malarii. Jako napój herbata zdobyła popularność dopiero w drugiej połowie XVII wieku, najpierw w Anglii i Holandii, a w Polsce na początku XVIII wieku. Przemysłowa uprawa herbaty w Indiach, które są obecnie największym producentem herbaty na świecie, została zapoczątkowana w 1834 roku, a pierwsza partia indyjskiej herbaty została sprzedana w Londynie w 1839 roku. Mieszkańcy Wielkiej Brytanii nie wyobrażają sobie chyba życia bez herbaty. Jest to jeden z ich ulubionych napoi. Picie herbaty w Wielkiej Brytanii stało się już narodową tradycją.

Tagi: , , , , , , , , , , ,