Blog kulinarny

Dukat

43Wybierając się na różnego rodzaju zakupy najczęściej możemy spotkać się z odmianą truskawek jaką jest właśnie Dukat. Owoce tej odmiany są bardzo jędrne i osiągają niezwykłe wielkości jednak niestety są one mało soczyste i aromatyczne. Sprawdzają się bardzo dobrze w połączeniu z ciastami pieczonymi ponieważ nie rozmiękczają ich. Mogą być również wykorzystywane przy przygotowaniu dań obiadowych takich jak chociażby knedle czy pierogi. Najczęściej jednak możemy spotkać się z innym zastosowaniem tych owoców ponieważ są one często wykorzystywane do celów przetwórczych czyli do wyrobu, dżemów czy Konitów gdzie smak możemy poprawić dodają odpowiednią ilość cukru. Jeżeli natomiast chcielibyśmy z tych truskawek uzyskać jakieś napoje to oczywiście możemy wykorzystać w tym celu kostki lodu, które nieco rozwodnią nasz napój lub zawsze możemy skorzystać z dodatku innych owoców takich jak kiwi czy banany. Jeśli natomiast nie jesteśmy przekonani co do łączenia różnych smaków owoców to również doskonałym wyjściem będzie mleko czy maślanka. Truskawki te są bardzo smaczne, soczyste i zazwyczaj są one średniej wielkości. Powierzchnia tych owoców jest matowa i niestety niezbyt ładna ze względu na kształty i na kolor dlatego nie zbyt nadają się one do dekorowania ciast a raczej przeznaczone są do różnego rodzaju mas i kremów. Ze względu na intensywny zapach oraz słodki smak mogą one być znakomitym elementem jeżeli chodzi o różnego rodzaju musy, koktajle czy nawet zupy owocowe. Wyżej wymienione cechy sprawią, że takie potrawy z całą pewnością będą wyśmienite i mogą być nawet elementem głównym podczas letnich przyjęć na świeżym powietrzu. Ze względu na to iż owoce tej odmiany jak wcześniej wspominano nie są zbyt piękne i mają nieco blady kolor to doskonale jednak sprawdzą się w połączeniach z innymi owocami takimi jak chociażby kiwi gdzie kolory nie będą się ze sobą zbyt gryzły. Doskonałym pomysłem jest również wykorzystanie tej odmiany do deserów połączonych z marchewką takich jak chociażby chłodniki ponieważ można uzyskać bardzo ciekawe i wręcz niepowtarzalne połączenie smaku, które zachwyci nie jednego człowieka.

Tagi: , , , , , , , ,