Blog kulinarny

Dobre na zimę

40Soki to jedno z najlepszych, naturalnych lekarstw wynalezionych przez człowieka. Na pewno nie ma aż takich właściwości, jak przeciwbólowa i narkotyczna morfina, ale z pewnością picie soków jest doskonała metoda zapobiegawczą. Picie soków (na przykład z herbatą) potrafi także skutecznie zwalczyć przeziębienie. Dlatego tez jeśli mamy okazje spożywać nektary sporządzone ze zdrowych owoców, to róbmy to każdego dnia. Jakie soki są najlepsze? Naturalnie te, które sami zrobimy. Nie ma to jak dobre owoce z własnej działki, sadu lub ogrodu. Mamy pewność, że nie są chemicznie skażone, że przed przetworzeniem są umyte i nie mają bakterii. Własnoręcznie przygotowane soki są zdecydowanie zdrowsze niż te kupowane w sklepach spożywczych i hipermarketach. Warto w tym miejscu wiedzieć, że na rynku AGD będziemy mieli możliwość kupienia wielu wysokiej jakości sokowirówek, które ułatwią nam pracę w kuchni i przygotowanie soków i przetworów owocowych na zimę. Konfitury, powidła, dżemy, kompoty i soki… spiżarnie naszych babć były niezwykle bogate i obfite w przetwory owocowe. Dziś niewiele z tego nam zostało. Wolimy kupić niż męczyć się w kuchni. Wciąż jednak lubimy soki własnej produkcji. Sokowirówki to narzędzia praktyczne i niedrogie. Służą nam dobrze i zapewne dlatego soki lubimy robić. Zimą okazują się zbawienne, szczególnie w okresie wzmożonych przeziębień. Z czego najlepiej robić soki? Oczywiście najlepsze są jagody i maliny. To właśnie te owoce zawierają najwięcej „zdrowia”. Herbata z sokiem z jagód lub malin potrafi skutecznie nie tylko zapobiegać przeziębieniu, ale nawet i pokonać wczesne objawy grypy i anginy. Soki możemy robić tak że z jabłek, są one równie smaczne, choć nie tak zdrowe, jak malinowa i jagodowe. Na soki doskonale nadaje się także żurawina, wiśnia i śliwka. Wiele radości dają soki z jeżyn, ale ze zbiorami tego owocu są największe problemy, bowiem nie ma ich w wielu miejscach, a specjalna hodowla wymaga wiele poświęcenia.

Tagi: