Blog kulinarny

Wpisy z kategorii Słodycze

41Czyli jak być czekoladą bez kakao Wiele osób traktuje czekoladę białą jako zdradę ideałów czekolady. Ten produkt to nic innego, jak mieszanina wszystkich składników potrzebnych do wyrobu „normalnej” czekolady z pominięciem proszku kakaowego. Charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością masła kakaowego. Górna granica to maksymalnie 30%. Jest to związane z niekorzystnym uczucie tłustego smaku i gorszymi walorami organoleptycznymi. Czekolada biała jest bardziej sycąca, ale nie ma praktycznie żadnej wartości odżywczej. Jednakże czekolada biała ma specyficzne walory smakowe. Jest tłustsza od normalnej czekolady, nie ma charakterystycznego posmaku kakao. Poza tym duża zawartość cukru daje niekorzystny mdły smak. Jest też dużo bardziej kaloryczna od zwykłej czekolady. Jest to związane właśnie z duża ilością masła kakaowego i cukru. Osoby dbające o linię powinny unikać tego typu czekolad. Poza tym czekolada biała jest jedną z najczęściej fałszowanych czekolad. Producenci wykorzystują na przykład lecytynę sojową czy oleje roślinne w celu uzyskania pożądanej konsystencji przy minimalizacji kosztów. Słodycz w kubku Ile jest producentów czekolady i kawy, tyle jest na rynku dostępnych na rynku czekolady w proszku do picia. O lepszej lub mniejszej jakości, ale wszystkie charakteryzują się jedną zasadniczą cechą – rozpuszczalnością w gorącej wodzie. Rzadko się zdarza, że taki produkt jest rozpuszczalny również w mleku. Początki czekolady rozpuszczalnej sięgają mnichów hiszpańskich. Po przywiezieniu przez Krzysztofa Kolumba ziarna kakaowca zostały uznane przez władców Hiszpanii za odrażające. Dopiero mnisi udoskonali metodę tworzenia napoju poprzez rozcieranie ziaren, mieszanie ich z przyprawami takimi jak cynamon i anyż. Jako rozpuszczalnik wykorzystano gorącą wodę. Zachwycony dwór hiszpański zazdrośnie chronił tajemnicy „napoju bogów” przez prawie sto lat. Dopiero w XVII reszta Europy poznała cudowny smak czekolady. Czekolada biała może być spożywana jako deser, spożywana jako normalna czekolada. Jednak często panie domu wykorzystują czekoladę biała do „produkcji” polew i różnego rodzaju nadzienia. Ma ona tą zaletę, że łatwo miesza się z innymi składnikami dając jednolitą masę, która stosunkowo szybko stygnie.

Tagi: , ,

Czekolada mleczna

51Dodatek mleka czyni cuda Czekolada mleczna różni się od czekolady gorzkiej. Zawiera znacznie mniej kakao. Oscyluje to maksymalnie do wartości 30%. Stosuje się najczęściej mleko w proszku, dlatego że charakteryzuje się stosunkowo długim czasem przechowywania i łatwiej osiągnąć pożądaną konsystencję. Mleko w proszku ułatwia także wymieszanie się składników. Eliminuje się nadmiar wody, która naturalnie występuje w mleku świeżym. Tym samym produkt charakteryzuje się jaśniejszym kolorytem i lżejszą konsystencją. Nie jest taka twarda, jak czekolada gorzka. Dzięki obecności mleka nie nadaje się do wykorzystania w kuchni. Bardzo szybko się roztapia, a mleko zawarte w tabliczce bardzo szybko ulega brązowieniu nieenzymatycznemu, co powoduje charakterystyczny zapach, kolor i smak. Ponadto czekolada gorzka wpływa pozytywnie na serce, chroni układ krwionośny. Ułatwia relaks. W średniowiecznej Europie i krajach Ameryki Łacińskiej była uważana za afrodyzjak. Zresztą do dzisiaj naukowcy podkreślają jej walory pod kątem zwiększenia zadowolenia z życia seksualnego osób, które spożywały co najmniej tabliczkę dziennie. Ponadto gorzka czekolada jest stosunkowo uboga w kalorie w porównaniu z pozostałymi typami czekolady. Nadzienie, orzech, a może migdał? Pierwsza bombonierka powstała w Wielkiej Brytanii w połowie XIX wieku. Nadzienie będące w czekoladzie bądź czekoladce może być różnorodne. Nawet można zasugerować, że wybór nadzienia jest bardziej skomplikowany niż dobór składników do czekolady. Najbardziej popularne jest to o smaku migdałów lub czekoladowe (paradoksalnie czekolada w czekoladzie). Do produkcji smakołyków z masą w środku wykorzystuje się czekoladę najczęściej mleczną. Jest parę innowacyjnych firm, które zaproponowały konsumentom czekoladę gorzką. Efekt jest pozytywnie zaskakujący. Obecnie naukowcy w Stanach Zjednoczonych eksperymentują z nadzieniem warzywnym. Ma to związek ze spadkiem spożycia warzyw przez dzieci i czekolada z nadzieniami tego typu ma być remedium na tego typu problemu. I tak stworzono produkt z nadzieniem marchewkowym. Furorę za oceanem zrobiła czekolada z nadzieniem szpinakowym. Obecnie eksperymentuje się z kalafiorem i ogórkiem. Wielu koneserów tego magicznego produktu jest zdegustowanych i zapowiadają bojkot tych wyrobów.

Tagi: , , , , , , , , ,