Blog kulinarny

Wpisy z kategorii Produkty

Kawa na wesoło

301Wydarzenia ” kawowe”, a także strony internetowe poświęcone fanom kawy. Na całym świecie istnieją organizacje, które zrzeszają fanów kawy, tak samo jest w Internecie. Możemy znaleźć przeróżne strony, fora, na których można porozmawiać na temat kaw, sposobów podawania itp. Przykładowe strony : www.caffeprego.pl, www.kawaonline.pl, www.aromatkawy.pl . Istnieje również sklep internetowy, w którym możemy zakupić „kawowe co nieco” – www.sklep.coffea.pl. Ponadto, istnieje strona internetowa, ale to już tak bardziej dla humoru, na której możemy się przekonać jaka dawka kawy nas zabije. Jest to strona www.energyfiend.com/death-by-caffeine . Na stronie tej wybieramy napój, o którym chcemy się dowiedzieć, ponieważ oprócz kawy w bazie tej znajdują się napoje energetyczne, a także coca- cola, następnie wpisujemy swoją wagę i klikamy „kill me”. Wyskakuje wtedy dawka napoju, która powoduje śmierć. Strona ta jest amerykańska, trzeba przyznać, że człowiek, który wpadł na jej utworzenie miał czarny humor, bynajmniej nie chodzi tu o kolor kawy. Miłośnikom kawy pozostaje tylko życzyć smacznego, a więc zrzeszajcie się i wymieniajcie doświadczeniami! Kofeina jest bezpieczna, a nawet lecznicza spożywana w odpowiednich ilościach. Kofeina to bardzo dobrze znana substancja znajdująca się w kawie, jak i napojach energetycznych. Jest ona alkaloidem roślinnym, co oznacza po prostu tyle, że pozyskuje się ją z surowców roślinnych. Jej działanie do końca nie jest zbadane przez naukowców. Wiemy na pewno, że jest środkiem, który pobudza, usuwa zmęczenie, polepsza koncentrację. Mało ludzi wie, że stosowana jest jako lek podczas silnego zatrucia alkoholem, nie do ciśnieniu czy nawet astmie i chorobach zakaźnych. Z drugiej strony działa negatywnie na pamięć długotrwałą, niekiedy powoduje uczucie lęku i niepokoju. Ponadto zwiększa ciśnienie krwi i wydzielaniu hormonów takich jak : dopamina, noradrenalina, adrenalina, acetylocholina, serotonina. Cukrzycy nie powinni spożywać kofeiny, ze względu na to, że wykazuje ona oporność na insulinę, dokładnie tą samą którą cukrzycy przyjmują. Ryzyko przedawkowania jest więc bardzo znikome. Kofeina jest środkiem bardzo dobrym i leczniczym dla układów naszego organizmu pod warunkiem że spożywamy jej nie więcej niż 300 mg dziennie. Wszystko to, co możemy zawdzięczać kawie. Kawa pita w umiarkowanych ilościach nie tylko nie szkodzi, ale ma również lecznice właściwości. Zmniejsza ona ryzyko raka wątroby (jest to najgorsza z możliwych postaci raka), przyspiesza przemianą materii ,a co za tym idzie zapobiega zmęczeniu mięśni. Mało ludzi wie, że kawa zwiększa efektywność środków przeciwbólowych, oczywiście nie oznacza to, że tabletkę taką mamy przepić kawą. Ponadto jest wspaniałym przeciwutleniaczem- zwalcza wolne rodniki, zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona i kamicy żółciowej. Kawa jest napojem najpopularniejszym na świecie, ponieważ co roku na Ziemi pijemy 400 miliardów filiżanek, natomiast rekordzistami w jej piciu są Skandynawowie. W XVII wieku w Anglii kawa sprzedawana była tylko i wyłącznie w aptekach. Reasumując, wiemy już na pewno, że 2 filiżanki kawy dziennie nie zaszkodzą nikomu, a wręcz przeciwnie mogą zdziałać więcej dobrego niż nam się wydaje. Ciekawostką jest to, że zmielona kawa traci aromat po godzinie, natomiast napar kawowy w ciągu kilkunastu minut.

Tagi: , , , , , , ,

Warzywo

46Marchew zalicza się do jednych ze znanych i podstawowych warzyw. A jeśli chodzi o wielkość to marchew ma różną wielkość, jest mała marchew i duża marchew. Zależy od tego jaka urośnie. A jeśli chodzi o kolor to ma te warzywo pomarańczowy kolor. Marchew jest bardzo zdrowe, pożywne i jest pokazywane w różnych postaciach. Przede wszystkim te warzywo jest dodawane, krojone do sałatki warzywnej. Spotykamy również w sklepach soki z dodatkiem marchwi, kosztują one około trzech złotych i są zawsze sprzedawane za litr. A także można w domu przez sokowirówkę zrobić sok z dodatkiem marchwi, należy dodać te warzywo. Taki sok z tego warzywa bardzo dobrze smakuje. Marchew można kupić w każdym sklepie spożywczym, jak i także w supermarkecie. Te warzywo kosztuje około dwa złote za kilogram. marchew ma dużo w sobie witamin, które służy dzieciom. Jest polecane specjalnie dla dzieci i młodzieży. Można te warzywo obierać, ale przeważnie się marchew skrobie. A robi się to, zarówno obiera, jak i skrobie nożem. Fasola szparagowa zalicza się do warzyw. Jeśli zasadzimy fasolę szparagową to będzie rosła w naszym ogródku, a jak nie to możemy ją kupić w sklepie. W ogródku jak jest już dojrzał to ją zrywamy. Taka fasola szparagowa ma kolor żółty. W sklepie jest kupowana na wagę. Można kupić zarówno kilogram, jak i pół kilograma, ile chcemy. Gdy ją kupimy, to możemy ją urządzić. Fasolę szparagową obieramy z ogonków. Wiemy, że w fasolce szparagowej w środku fasolki są pestki fasolki, które zjemy. Należy fasolkę szparagową ugotować. Gdy ją ugotujemy możemy ją taką zjeść albo też możemy ją doprawić. A mianowicie podpalamy gaz i bierzemy patelnie i na patelnie nakładamy masło śmietankowe i do masła dodajemy bułkę tarte i czekamy aż się trochę podsmaży. I jak się już podsmaży to na fasolkę szparagową wylewamy pod smażkę i ją mieszamy. I te danie jest już gotowe. Z tego warzywa można dobry obiad zrobić. Te warzywo jest bardzo zdrowe jak i pożywne dla każdego człowieka. Ale to już od każdego człowieka zależy czy lubi te warzywo.

Tagi: , , , , , , , ,

Kawa – dlaczego nie?

291Sposób parzenia kawy zależy od smakosza Na świecie istnieją dwa gatunki kawy- Arabica i Robusta, to właśnie z nich produkowane są kawy, które mamy w swoich domach. Istnieje bardzo wiele możliwości przygotowywania kawy- te najpopularniejsze to: kawa po turecku, parzona w filtrze, z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Oczywiście najprostszym sposobem jest zalewanie kilku łyżeczek kawy wrzątkiem ( w przypadku kawy z fusami) lub wodą o temperaturze 70 stopni ( w przypadku kawy rozpuszczalnej; wtedy jest idealna).W gorące dni bardzo łatwo można przygotować kawę mrożoną. Kawa ma oczywiście gorzki smak, ale nie każdy taką toleruje, dlatego istnieje cukier, śmietanka lub mleko, które można idealnie spienić, tak by oprócz walorów smakowych, kawa miała walory estetyczne. Rodzajów kawy mamy bardzo wiele- głównie jest to podział ze względu na jej smak, a konkretnie gorzkość, kwaskowość oraz aromat. Dla ludzi, którzy nie mogą przyjmować za dużo kofeiny, są już dostępne kawy bezkofeinowe. Tak naprawdę nie ma gotowej recepty na parzenie kawy- każdy kto pije ma swój sprawdzony sposób jej podawania. Czy są opinie mówiące Nie kawie. Oczywiście nie ma takiej rzeczy na świecie, która jest zdrowa w 100 procentach. Jak już podkreśliłam- kawa tak, w nieprzesadzonych ilościach. W nadmiarze może szkodzić. O tym powinny wiedzieć kobiety w ciąży, którym zaleca się picie maksymalnie dwóch filiżanek dziennie. Powszechnie wiemy też, że kawa wypłukuje magnez z organizmu, ale można temu zapobiec stosując preparaty uzupełniające jego niedobory. Kawa może podnosić też poziom cholesterolu, dlatego ludzie z miażdżycą powinni ograniczać. W większości przypadków kawa utrudnia zasypianie, ale mamy też wyjątki- ludzi, którzy napiją się kawy i stają się bardziej senni. Wszystko zależy od organizmu. Kobiety lubią wyglądać pięknie, dlatego jednym z minusów ciągłego picia kawy jest to, że żółkną zęby i łatwiej tworzy się próchnica. Zbyt duża dawka napoju, a co za tym idzie kofeiny prowadzi do rozdrażnienia, uczucia nerwowości, niepokoju. Istnieje kawa w postaci przetworzonej z obniżoną zawartością kofeiny specjalnie dla tych, którzy nie mogą jej nadużywać. Jak widać są i argumenty przeciw „małej czarnej”, lecz należy pamiętać, że wszystko musi być dostosowane do zdrowia i potrzeb.

Tagi:

41Czyli jak być czekoladą bez kakao Wiele osób traktuje czekoladę białą jako zdradę ideałów czekolady. Ten produkt to nic innego, jak mieszanina wszystkich składników potrzebnych do wyrobu „normalnej” czekolady z pominięciem proszku kakaowego. Charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością masła kakaowego. Górna granica to maksymalnie 30%. Jest to związane z niekorzystnym uczucie tłustego smaku i gorszymi walorami organoleptycznymi. Czekolada biała jest bardziej sycąca, ale nie ma praktycznie żadnej wartości odżywczej. Jednakże czekolada biała ma specyficzne walory smakowe. Jest tłustsza od normalnej czekolady, nie ma charakterystycznego posmaku kakao. Poza tym duża zawartość cukru daje niekorzystny mdły smak. Jest też dużo bardziej kaloryczna od zwykłej czekolady. Jest to związane właśnie z duża ilością masła kakaowego i cukru. Osoby dbające o linię powinny unikać tego typu czekolad. Poza tym czekolada biała jest jedną z najczęściej fałszowanych czekolad. Producenci wykorzystują na przykład lecytynę sojową czy oleje roślinne w celu uzyskania pożądanej konsystencji przy minimalizacji kosztów. Słodycz w kubku Ile jest producentów czekolady i kawy, tyle jest na rynku dostępnych na rynku czekolady w proszku do picia. O lepszej lub mniejszej jakości, ale wszystkie charakteryzują się jedną zasadniczą cechą – rozpuszczalnością w gorącej wodzie. Rzadko się zdarza, że taki produkt jest rozpuszczalny również w mleku. Początki czekolady rozpuszczalnej sięgają mnichów hiszpańskich. Po przywiezieniu przez Krzysztofa Kolumba ziarna kakaowca zostały uznane przez władców Hiszpanii za odrażające. Dopiero mnisi udoskonali metodę tworzenia napoju poprzez rozcieranie ziaren, mieszanie ich z przyprawami takimi jak cynamon i anyż. Jako rozpuszczalnik wykorzystano gorącą wodę. Zachwycony dwór hiszpański zazdrośnie chronił tajemnicy „napoju bogów” przez prawie sto lat. Dopiero w XVII reszta Europy poznała cudowny smak czekolady. Czekolada biała może być spożywana jako deser, spożywana jako normalna czekolada. Jednak często panie domu wykorzystują czekoladę biała do „produkcji” polew i różnego rodzaju nadzienia. Ma ona tą zaletę, że łatwo miesza się z innymi składnikami dając jednolitą masę, która stosunkowo szybko stygnie.

Tagi: , ,