Blog kulinarny

Wpisy z kategorii Posiłki

Zupa rybna królewska

511Potrzebujemy około sześćdziesięciu minut na przygotowanie tej zupy , która jest średniokaloryczna , dodatkowo nie potrzebujemy wyszukanych umiejętności kulinarnych. Do jej przygotowania będziemy potrzebować półtora kilograma karpia , szklanki wytrawnego , czerwonego wina , szklanka suszonych śliwek bez pestek , pół szklanki migdałów i rodzynek , włoszczyzna oraz przyprawy. Karp na samym początku jest oprawiany i wycinamy z niego dwa zgrabne filety , pozostałą części zalewamy zimną wodą , dodając włoszczyznę oraz przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu , w zamkniętym naczyniu , jednak nie możemy pozwolić by wywar zmętniał , kolejno wywar odcedzamy przez gęste sito. Rodzynki zalewamy winem a później odstawiamy. Śliwki zaś moczymy w letniej wodzie do momentu ich napęcznienia i następnego rozgotowania. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ryby w małe cząsteczki , które wrzucamy do wywaru , dodając do nich wspomniane wcześniej śliwki i migdały. Całość przyprawić wedle własnego uznania i gustów. Bardzo prosta do ugotowania zupa , która powinna stanowić istotną część naszej diety. W bardzo krótkim czasie bo około dwudziestu minut możemy przygotować bardzo smaczny posiłek. Składnikami są pięć szklanek esencjonalnego wywaru z kości i włoszczyzny , dwa twarde kiszone ogórki , łyżka smalcu, pół szklanki soku z ogórków , ziele angielskie , listek laurowy , dwa ząbki czosnku , śmietana , mąka i koperek. Na samym początku wywar zagotowujemy ,przyprawiamy i trzymamy na małym ogniu pod przykryciem. Ogórki należy obrać ze skóry , utrzeć na jarzynowej tarce z dużymi otworami , odsączyć na sicie a sok wlać do wywaru. Ogórki zasmażamy na gorącym smalcu przez około minutę , mieszając , dodając mąki , całość powinna zająć maksymalnie pięć minut. Mąka musi utracić smak surowizny. Następnie dodajemy ją do wywaru , zagotowujemy , minimalizujemy ogień i dalej gotujemy przez około dwie minuty. Zupę podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami , które obficie polewamy skwarkami i posypujemy zieleniną. Na ugotowanie tej zupy musimy poświęcić mniej więcej pięćdziesiąt minut , nie zawiera zbyt wielu kalorii i nie jest zbyt trudna w wykonaniu. Będziemy potrzebować kawałka schabu karkowego bez kości , dwóch łyżek oleju , marchwi, pietruszki , sześciu ziemniaków , łyżki koncentratu pomidorowego, smalcu, liścia laurowego, zieleniny oraz przypraw. W trzech szklankach z wodą oraz przyprawami i smalcem , które przygotowujemy wrzucamy do nich drobno posiekaną marchew , pietruszkę , gotując to przez dziesięć minut. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż staną się miękkie. Kolejno smażymy cebulę aż do jej zeszklenia , dodajemy pokrojone mięso , jeszcze raz smażymy przez trzy minuty , dolewamy trzy szklanki wody, gotujemy na małym ogniu dopóki będzie miękkie. Całość łączymy z ziemniakami , dodajemy przyprawy i koncentrat , gotujemy aż smaki się połączą. Zupę podaje się na gorąco , dodatkowo posypując zieleniną. Zupa prosta w wykonaniu , jednak każdy kto jej spróbuje będzie chciał to zrobić ponownie.

Tagi: , , , , , , , , ,

211Proste wskazówki dla osób lubiących włoską kuchnię. Pierwszym skojarzeniem ze słoneczną Italią jest najczęściej pizza, ale należy pamiętać, że Włochy to również dom różnego rodzaju makaronów. Oczywiście nie ma nic prostszego niż kupienie jakiegoś sosu w słoiku i odgrzaniu go na patelni, ale bądźmy szczerzy – taka potrawa ma tyle wspólnego z Włochami, co „znana gwiazda” Mandaryna ze śpiewaniem. A prawda jest taka, że najlepszy sos do spaghetti powstaje ze świeżych pomidorów uduszonych powoli na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii, a dla osób lubiących mocniejsze smaki również czosnku. Pomidory wystarczy obrać ze skórki i dusić aż będą mięciutkie, a otrzymamy doskonałą bazę do sosów wegetariańskich (dodajemy pieczarki, paprykę lub bakłażana) lub mięsnych (podsmażone mięso mielone wołowe lub z indyka). Same w sobie z dodatkiem odrobiny parmezanu i zielonej pietruszki, podane z makaronem sprawią, że przez chwilę będziemy się czuć jak we Włoszech. Należy tylko pamiętać, że kupowane pomidory muszą pachnieć pomidorami, a nie plastikiem. Sposób na przerobienie amerykańskiej klasyki w coś smacznego. Pierwsze skojarzenie ze Stanami Zjednoczonymi jeżeli chodzi o kuchnię to najczęściej hamburger i hot dog. Składniki na te „dania” można kupić gotowe w wielu sklepach, ale ich jakość i smak pozostawiają mnóstwo do życzenia. Tymczasem przyrządzenie smakowitego hot doga wymaga tylko kupienia świeżej bagietki, dobrej jakości parówek (np. cielęcych lub z indyka) oraz dobrego ketchupu lub musztardy. Robienie hot dogów w domu otwiera pole do popisu w kwestii dodatków – sałata lodowa, pomidory, kiszone ogórki, to wszystko może wzbogacić smak. Podobnie ma się sprawa z hamburgerem – podstawą powinno być wysokiej jakości mięso mielone i świeża bułka prosto z piekarni, a nie sztuczne, chemiczne składniki z paczki. Do tego chrupka sałata, pachnące pomidory, świeżutki ogórek i plasterek cebuli, z odrobiną wybranego sosu na czubku i mamy przysłowiowe niebo w gębie. Hamburger najlepiej smakuje z frytkami, koniecznie domowej roboty i mamy dowód na to, że jedzenie rodem ze Stanów może świetnie smakować. Sposób dla ludzi lubiących pieczone skrzydełka. Przy przyrządzaniu wielu potraw mięsnych należy pamiętać, że kluczem do sukcesu jest zamarynowanie mięsa z jednodniowym wyprzedzeniem. Pójściem na łatwiznę jest oczywiście marynata w proszku, ale jeżeli chcemy otrzymać naprawdę soczyste i smakowite skrzydełka, dobrze jest poświęcić kilka minut na zrobienie własnej marynaty. Wystarczy miód, sos sojowy, ostra lub łagodna musztarda i kilka dojrzałych śliwek albo garść suszonej żurawiny. Oczywiście im dłużej marynujemy mięso, tym lepszy będzie efekt smakowy, dlatego skrzydełka najlepiej przygotować dzień wcześniej. Potem tylko razem z marynatą i owocami wyłożyć na blachę i piec w piecyku rozgrzanym do 180 stopni. Dobrze jest je w połowie pieczenia przełożyć na drugą stronę, a piec pod przykryciem z folii aluminiowej, którą należy ściągnąć dziesięć minut przed końcem, żeby skrzydełka ładnie się przyrumieniły. Przepis na marynatę jest bardzo prosty i szybki, natomiast efekt godny jest posiłku w dobrej restauracji. I z pewnością dużo tańszy.

Tagi: , , , , , , , , ,

91Nie jest trudno wykonać spaghetti, możesz i ty, nawet jeśli nie umiesz gotować. Spaghetti to proste danie, każdy może je wykonać bez zbędnych problemów. Łatwe w zrobieniu i zapamiętaniu. Kup makaron i ugotuj go, tak by nie spalić, zazwyczaj makaron gotuje się kilka minut, nie zapomnij go najpierw odrobinę posolić. Może być to każdy makaron, jaki chcesz. Wielkość, czy kształt tego makaronu jest bez znaczenia, gotujesz taki jaki lubisz . Musisz jedynie wiedzieć jak robi się sos. Najlepszym sosem do spaghetti z mięsem mielonym będzie sos pomidorowy, możesz użyć koncentratu pomidorowego, a do tego dodać świeżych pokrojonych cienko pomidorów. Doprawić ziołami jakie lubisz, wybór masz dość wielki, pieprz i sól obowiązkowo. Najlepiej wrzuć kilka listków świeżej bazylii. To nie tylko zapach ale i świetny smak całej potrawy. Gdy już zrobisz sos, polej nim makaron i posyp serem startym, parmezan jest idealny. Makaron bez sera nie smakuje tak dobrze jak z serem. Danie podajesz tak jak lubisz, nie musisz się kurczowo trzymać przepisu. Świetne danie na obiad lub kolacje we dwoje. Szybkie potrawy są idealne, gdy nie masz czasu ani na zakupy ani na długie przesiadywanie w kuchni. Mięso mielone możesz szybko usmażyć lub upiec z niego pyszne danie z dodatkami.zykujesz szybką, nagłą imprezę? Możesz zrobić szybkie danie, nie ucząc się przepisu na pamięć. Użyj tego, co masz w lodówce, nie jest drogi przepis a można wykonać go bardzo szybko. Mięso mielone możesz podawać z czym chcesz i jak chcesz, zależy jak kto lubi i co lubi. Mięso mielone możesz użyć w różny sposób. Zapiekanki to szybkie dania, nie potrzeba dużo czasu, można je zrobić na szybko, bez zbędnego wysiłku. Jeśli masz żaroodporne naczynie i ziemniaki, możesz je pokroić i wrzucić do niego polewając odrobiną oleju. Zioła jeśli lubisz tez możesz użyć. Ser nie jest złym pomysłem. Roztopi się i da piękny zapach i smak. Mięso idealnie się przypiecze, wypuści sos i doprawi ziemniaki. Nie piecz za długo, bo możesz szybko spalić. Wystarczający czas to trzydzieści minut. W tym czasie mięso i ziemniaki zdążą się spokojnie upiec. Możesz podawać z sałatkami różnymi, zarówno te z sałaty jak i buraków czerwonych. Nie używaj dużo oleju, bo potrawa będzie za tłusta i ciężkostrawna. Świetna potrawa na przybycie niespodziewanych gości. Bardzo szybko i niedrogo zrobisz zupę, która uważana jest jako pierwsze i drugie danie obiadowe. Ciekawym przepisem, jest wykonanie dania obiadowego – zupy z mięsa mielonego, zana jest zupą meksykańską, ale zwać ją może każdy jak chce. Smażysz całe mięso jakie masz, na patelni, na małym ogniu, dopraw je lekko solą i pieprzem. W innym, wielkim garnku zrób rosół z kawałka kurczaka i kostki rosołowej do smaku. Wrzuć mięso i gotuj, usmaż cebule i ja tez wrzuć do mięsa. Całość posyp ziołami prowansalskimi, które świetnie się do tego dania nadają. Jeśli lubisz możesz wrzucić puszkę kukurydzy i czerwona fasole, na koniec potrzeba kilku łyżek koncentratu pomidorowego, zmieni barwę zupy i doda jej meksykańskiego smaku. Jeśli lubisz na ostro, wrzuć ostra papryczkę Najlepiej jest podawać z grzankami lub świeżą bułką. Może to być i pierwsze i drugie danie gdyż jest bardzo sycące. Przepis idealny na imprezę, wykonanie jak i koszt nie są trudne i drogie. Można wybierać składniki, nie dodawać wszystkich jak w przepisie a zupa i tak będzie pyszna i sycąca.

Tagi: , , , , , , , ,

Barszcz burakowy

52Czterdziestu minut to wystarczający czas na przygotowanie tej potrawy. Stopień trudności jest określany jako średnio trudny. Zupa nie jest też zbytnio kaloryczna ani zbyt droga. Składniki tej zupy to biała fasola , cztery buraki , dwadzieścia pięć dag wieprzowej kiełbasy, upieczony schab karkowy, wywar z włoszczyzny i grzybów , cebula , olej, ziele angielskie , śmietana i przyprawy. Na samym początku posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się zeszkli , następnie dodajemy kiełbasę i czekamy dwie minuty. Kolejno do garnka wrzucamy wcześniej obrane buraki skropione sokiem cytrynowym , wlewamy rosół , przyprawiamy i zagotowujemy. Zasmażoną cebule z kiełbasą wrzucamy do barszczu wraz z miękką fasolą , pokrojonym w drobną kostkę schabem i tłuszczem. Gotujemy to wszystko od pięciu do siedmiu minut by wszystko się dobrze połączyło. Gdy zdejmiemy garnek z ognia , wlewamy do niego sok z kiszonych buraków wraz z ubitą śmietaną i po raz kolejny doprawiamy. Podajemy na gorąco z ziemniakami. Czas przygotowana tej zupy to tylko trzydzieści minut , jeśli chodzi o konieczne umiejętności kucharskie to nie trzeba być na wysokim poziomie zaawansowania by ją ugotować. Za składniki posłużą nam dwie marchewki , korzeń pietruszki , seler, pęczek botwinki , cztery szklanki rosołu , pół szklanki soku z kiszonych buraków , pół szklanki śmietany , koper , łyżka masła , skórka z cytryny oraz oczywiście przyprawy jak np. pieprz. Na samym początku warzywa podsmażamy aż się zeszklą , następnie dodajemy rosół oraz skórkę z cytryny i gotujemy na małym ogniu około dziesięciu minut. Kolejnym krokiem jest pokrojenie botwinki i dodanie jej do zupy , po pięciu minutach gdy składniki są już miękkie zupę rozbijamy w malakserze , dodajemy sok z buraków , śmietanę oraz koper. Zupę należy podawać z młodymi ziemniakami. Powinny być one polane zarumieniony masłem , można tak podawać ziemniaki zasmażone z młodą cebulą. Ostatnim krokiem jest oczywiście odpowiednie zupy wedle indywidualnych gustów kulinarnych.

Tagi: , , , , , , , , ,