Blog kulinarny

Wpisy z kategorii Gotowanie

211Proste wskazówki dla osób lubiących włoską kuchnię. Pierwszym skojarzeniem ze słoneczną Italią jest najczęściej pizza, ale należy pamiętać, że Włochy to również dom różnego rodzaju makaronów. Oczywiście nie ma nic prostszego niż kupienie jakiegoś sosu w słoiku i odgrzaniu go na patelni, ale bądźmy szczerzy – taka potrawa ma tyle wspólnego z Włochami, co „znana gwiazda” Mandaryna ze śpiewaniem. A prawda jest taka, że najlepszy sos do spaghetti powstaje ze świeżych pomidorów uduszonych powoli na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii, a dla osób lubiących mocniejsze smaki również czosnku. Pomidory wystarczy obrać ze skórki i dusić aż będą mięciutkie, a otrzymamy doskonałą bazę do sosów wegetariańskich (dodajemy pieczarki, paprykę lub bakłażana) lub mięsnych (podsmażone mięso mielone wołowe lub z indyka). Same w sobie z dodatkiem odrobiny parmezanu i zielonej pietruszki, podane z makaronem sprawią, że przez chwilę będziemy się czuć jak we Włoszech. Należy tylko pamiętać, że kupowane pomidory muszą pachnieć pomidorami, a nie plastikiem. Sposób na przerobienie amerykańskiej klasyki w coś smacznego. Pierwsze skojarzenie ze Stanami Zjednoczonymi jeżeli chodzi o kuchnię to najczęściej hamburger i hot dog. Składniki na te „dania” można kupić gotowe w wielu sklepach, ale ich jakość i smak pozostawiają mnóstwo do życzenia. Tymczasem przyrządzenie smakowitego hot doga wymaga tylko kupienia świeżej bagietki, dobrej jakości parówek (np. cielęcych lub z indyka) oraz dobrego ketchupu lub musztardy. Robienie hot dogów w domu otwiera pole do popisu w kwestii dodatków – sałata lodowa, pomidory, kiszone ogórki, to wszystko może wzbogacić smak. Podobnie ma się sprawa z hamburgerem – podstawą powinno być wysokiej jakości mięso mielone i świeża bułka prosto z piekarni, a nie sztuczne, chemiczne składniki z paczki. Do tego chrupka sałata, pachnące pomidory, świeżutki ogórek i plasterek cebuli, z odrobiną wybranego sosu na czubku i mamy przysłowiowe niebo w gębie. Hamburger najlepiej smakuje z frytkami, koniecznie domowej roboty i mamy dowód na to, że jedzenie rodem ze Stanów może świetnie smakować. Sposób dla ludzi lubiących pieczone skrzydełka. Przy przyrządzaniu wielu potraw mięsnych należy pamiętać, że kluczem do sukcesu jest zamarynowanie mięsa z jednodniowym wyprzedzeniem. Pójściem na łatwiznę jest oczywiście marynata w proszku, ale jeżeli chcemy otrzymać naprawdę soczyste i smakowite skrzydełka, dobrze jest poświęcić kilka minut na zrobienie własnej marynaty. Wystarczy miód, sos sojowy, ostra lub łagodna musztarda i kilka dojrzałych śliwek albo garść suszonej żurawiny. Oczywiście im dłużej marynujemy mięso, tym lepszy będzie efekt smakowy, dlatego skrzydełka najlepiej przygotować dzień wcześniej. Potem tylko razem z marynatą i owocami wyłożyć na blachę i piec w piecyku rozgrzanym do 180 stopni. Dobrze jest je w połowie pieczenia przełożyć na drugą stronę, a piec pod przykryciem z folii aluminiowej, którą należy ściągnąć dziesięć minut przed końcem, żeby skrzydełka ładnie się przyrumieniły. Przepis na marynatę jest bardzo prosty i szybki, natomiast efekt godny jest posiłku w dobrej restauracji. I z pewnością dużo tańszy.

Tagi: , , , , , , , , ,

91Nie jest trudno wykonać spaghetti, możesz i ty, nawet jeśli nie umiesz gotować. Spaghetti to proste danie, każdy może je wykonać bez zbędnych problemów. Łatwe w zrobieniu i zapamiętaniu. Kup makaron i ugotuj go, tak by nie spalić, zazwyczaj makaron gotuje się kilka minut, nie zapomnij go najpierw odrobinę posolić. Może być to każdy makaron, jaki chcesz. Wielkość, czy kształt tego makaronu jest bez znaczenia, gotujesz taki jaki lubisz . Musisz jedynie wiedzieć jak robi się sos. Najlepszym sosem do spaghetti z mięsem mielonym będzie sos pomidorowy, możesz użyć koncentratu pomidorowego, a do tego dodać świeżych pokrojonych cienko pomidorów. Doprawić ziołami jakie lubisz, wybór masz dość wielki, pieprz i sól obowiązkowo. Najlepiej wrzuć kilka listków świeżej bazylii. To nie tylko zapach ale i świetny smak całej potrawy. Gdy już zrobisz sos, polej nim makaron i posyp serem startym, parmezan jest idealny. Makaron bez sera nie smakuje tak dobrze jak z serem. Danie podajesz tak jak lubisz, nie musisz się kurczowo trzymać przepisu. Świetne danie na obiad lub kolacje we dwoje. Szybkie potrawy są idealne, gdy nie masz czasu ani na zakupy ani na długie przesiadywanie w kuchni. Mięso mielone możesz szybko usmażyć lub upiec z niego pyszne danie z dodatkami.zykujesz szybką, nagłą imprezę? Możesz zrobić szybkie danie, nie ucząc się przepisu na pamięć. Użyj tego, co masz w lodówce, nie jest drogi przepis a można wykonać go bardzo szybko. Mięso mielone możesz podawać z czym chcesz i jak chcesz, zależy jak kto lubi i co lubi. Mięso mielone możesz użyć w różny sposób. Zapiekanki to szybkie dania, nie potrzeba dużo czasu, można je zrobić na szybko, bez zbędnego wysiłku. Jeśli masz żaroodporne naczynie i ziemniaki, możesz je pokroić i wrzucić do niego polewając odrobiną oleju. Zioła jeśli lubisz tez możesz użyć. Ser nie jest złym pomysłem. Roztopi się i da piękny zapach i smak. Mięso idealnie się przypiecze, wypuści sos i doprawi ziemniaki. Nie piecz za długo, bo możesz szybko spalić. Wystarczający czas to trzydzieści minut. W tym czasie mięso i ziemniaki zdążą się spokojnie upiec. Możesz podawać z sałatkami różnymi, zarówno te z sałaty jak i buraków czerwonych. Nie używaj dużo oleju, bo potrawa będzie za tłusta i ciężkostrawna. Świetna potrawa na przybycie niespodziewanych gości. Bardzo szybko i niedrogo zrobisz zupę, która uważana jest jako pierwsze i drugie danie obiadowe. Ciekawym przepisem, jest wykonanie dania obiadowego – zupy z mięsa mielonego, zana jest zupą meksykańską, ale zwać ją może każdy jak chce. Smażysz całe mięso jakie masz, na patelni, na małym ogniu, dopraw je lekko solą i pieprzem. W innym, wielkim garnku zrób rosół z kawałka kurczaka i kostki rosołowej do smaku. Wrzuć mięso i gotuj, usmaż cebule i ja tez wrzuć do mięsa. Całość posyp ziołami prowansalskimi, które świetnie się do tego dania nadają. Jeśli lubisz możesz wrzucić puszkę kukurydzy i czerwona fasole, na koniec potrzeba kilku łyżek koncentratu pomidorowego, zmieni barwę zupy i doda jej meksykańskiego smaku. Jeśli lubisz na ostro, wrzuć ostra papryczkę Najlepiej jest podawać z grzankami lub świeżą bułką. Może to być i pierwsze i drugie danie gdyż jest bardzo sycące. Przepis idealny na imprezę, wykonanie jak i koszt nie są trudne i drogie. Można wybierać składniki, nie dodawać wszystkich jak w przepisie a zupa i tak będzie pyszna i sycąca.

Tagi: , , , , , , , ,

241Jajka sadzone w przeciwieństwie do jajecznicy nie są wymieszane, a wiec doskonale można zaobserwować jak one wyglądają, czyli mam tutaj myśli to, ze są one kształtu owalnego, ale doskonale widać różnicę gdzie znajduje się białko a gdzie żółtko. Często jajka sadzone sprawiają o wiele więcej trudności niż może nam się wydawać, ponieważ smażenie ich wymaga dość wielkiej wprawy. Początkowa faza jest podobna, ponieważ musimy sprawdzić jajko czy nie jest zepsute, a wiec wbijamy je delikatnie do miseczki. Powiedziałem że delikatnie, ponieważ nie możemy przebić warstwy ochronnej, która utrzymuje żółtko w całości. Następnie ostrożnie wlewamy jajko na rozgrzany olej, a co za tym idzie rozpoczyna się smażenie. Musimy czekać aż jajko się zetnie i dopiero wtedy próbować je odwrócić, ponieważ to pomoże oczywiście jemu dobrze się usmażyć z obu stron, a co za tym idzie możemy być pewni że będzie ono smaczne. Oczywiście nie możemy zapomnieć o tym aby przyprawić jajko odpowiednio do smaku, który jest bardzo ważny. Wbijanie jajek na rozgrzany olej jest bardzo niebezpieczne, a więc powinno odbywać się z wielką ostrożnością, ponieważ dzięki temu, że olej jest bardzo rozgrzany, a jajka wyciągnięte z lodówki są bardzo chłodne może nagle zajść bardzo ostra reakcja, która nie powinna następować w zasięgu człowieka ponieważ oparzenia od oleju są niezwykle poważne i jeszcze co gorsza o wiele gorzej się goją. Wbijanie jajek powinno się odbywać nad patelką, która jest zdjęta z ognia, ponieważ może to oznaczać, że nie będzie już tak wilka temperatura. Jajka najpierw pojedynczo wbija się do miseczek, ponieważ dzięki temu oczywiście będziemy w stanie wyizolować jajka uszkodzone, czy nawet zbuki które po raz nie nadają się do jedzenia, to oczywiście po dwa posiadają bardzo przykry zapach, który po zbiciu skorupki jest nie do uniknięcia. Następnie wlewamy jajka do patelki i oczywiście rozpoczyna się smażenie. Musimy bardzo często mieszać jajka, ponieważ może się okazać, że przykleją się do patelki co na pewno skończy się oczywiście spaleniem potrawy. Jajka to bardzo popularny przedmiot spożywczy a wiec ze zdobyciem go nie ma większego pomysłu. Ogólnie to musimy sięgnąć początków, a wiec oczywiście jajka są to produkty pochodzące od zwierząt czyli na przykład najczęściej człowiek spożywa jajka pochodzące od kury, ponieważ są one najlepsze, ale są jeszcze szeroko w sprzedaży jajka kacze i oczywiście jajka strusie, które są o wiele większe od jajek kurzych, ale za to są o wiele smaczniejsze i oczywiście posiadają w sobie więcej białka. Ogólnie jajka można pozyskiwać z domowych hodowli kur, ale jednak znakomitą większość zdobywa się ze sklepu, ponieważ sprzedaż jajek jest bardzo popularna, a co za tym idzie oczywiście musimy wiedzieć, że są one sprawdzane wielokrotnie, ponieważ jak już wspomniałem wcześniej w jajkach a czasami może znajdować się salmonella, która jest bardzo niebezpieczną chorobą, ale na szczęście dzisiejsza medycyna doskonale sobie z nią radzi, a wiec musimy jedynie uważać na siebie samych a na pewno będzie dobrze.

Tagi: , , , , ,

Potrawka mielona

81Lubisz naleśniki z dodatkami? Świetne danie dla ciebie i nie trudne do zrobienia. Szybkim daniem jest usmażenie naleśników. Nie jest to skomplikowane. Dodatkiem może być wszystko co ci smakuje, zarówno mięso jak i słodkie rzeczy, typu – dżemy, konfitury, czekolada, serki białe, owoce, polane jogurtem itp. Naleśniki z mięsem mielonym to ciekawy pomysł na obiad lub zakąskę. Smażymy mięso, doprawiamy obowiązkowo solą i pieprzem. Mięso zawijamy w naleśnika, można dodać smażoną cebulę z papryką, ale niekoniecznie. Poza tym czosnek jest też dobrym dodatkiem, dla tych, co lubią ostrzejsze potrawy. Możesz go zetrzeć lub pokroić w bardzo cienkie plasterki i zmieszać z mięsem mielonym. Doda ostrego smaku. Nie dodawaj za dużo, gdyż zniszczy smak , zapach naleśnika i mięsa mielonego. Jest to przyprawa a nie główny produkt. Jako sos możesz dodać sos pomidorowy lub jaki wolisz. Koncentrat rozcieńcz wodą, nie za dużo wody, dodaj przyprawy i lekko zagotuj. Zmieszaj z mięsem. Danie najlepiej zjeść z sałatką z kapusty pekińskiej. Bardzo pożywne i tuczące. Jeśli nie masz pomysłów na obiad, zrób szybką mieloną potrawkę.Mięso mielone można przyprawić na różne sposoby. Na ostro smakuje znacznie lepiej. Jest wiele potraw z tego mięsa. Nie chce ci się robić skomplikowanych dań? Wrzuć mięso na patelnię i lekko podsmaż na małym ogniu, nie zapomnij doprawić solą i pieprzem, lub ostrą papryką. Do mięsa wrzuć odrobinę cebuli pokrojonej w talarki, może być też czosnek. Ugotuj makaron lub ziemniaki. Smaż około piętnastu minut, nie więcej . Dodaj czerwoną paprykę, pokrój ją w kosteczkę pasuje żółta lub zielona., równie dobrze. Świetne danie na obiad, jak i na kolację. Możesz dodać sos czosnkowy lub pomidorowy. Wykonuje się to bardzo szybko i bez problemu . Wszystko przygotujesz na patelni. Dodaj odrobinę kukurydzy z puszki, lub pomidory świeże pokrojone na kawałki, jeśli wolisz, dodaj te z puszki wraz z sosem. Dopraw majerankiem i pieprzem. Mięso mielone to popularna mięso. Można z niego zrobić wiele dań. Zamiast luzem, można ulepić maleńkie kulki z mięsa, podobne do pulpetów.

Tagi: , , , , , , , ,