Blog kulinarny

Czekolada mleczna

51Dodatek mleka czyni cuda Czekolada mleczna różni się od czekolady gorzkiej. Zawiera znacznie mniej kakao. Oscyluje to maksymalnie do wartości 30%. Stosuje się najczęściej mleko w proszku, dlatego że charakteryzuje się stosunkowo długim czasem przechowywania i łatwiej osiągnąć pożądaną konsystencję. Mleko w proszku ułatwia także wymieszanie się składników. Eliminuje się nadmiar wody, która naturalnie występuje w mleku świeżym. Tym samym produkt charakteryzuje się jaśniejszym kolorytem i lżejszą konsystencją. Nie jest taka twarda, jak czekolada gorzka. Dzięki obecności mleka nie nadaje się do wykorzystania w kuchni. Bardzo szybko się roztapia, a mleko zawarte w tabliczce bardzo szybko ulega brązowieniu nieenzymatycznemu, co powoduje charakterystyczny zapach, kolor i smak. Ponadto czekolada gorzka wpływa pozytywnie na serce, chroni układ krwionośny. Ułatwia relaks. W średniowiecznej Europie i krajach Ameryki Łacińskiej była uważana za afrodyzjak. Zresztą do dzisiaj naukowcy podkreślają jej walory pod kątem zwiększenia zadowolenia z życia seksualnego osób, które spożywały co najmniej tabliczkę dziennie. Ponadto gorzka czekolada jest stosunkowo uboga w kalorie w porównaniu z pozostałymi typami czekolady. Nadzienie, orzech, a może migdał? Pierwsza bombonierka powstała w Wielkiej Brytanii w połowie XIX wieku. Nadzienie będące w czekoladzie bądź czekoladce może być różnorodne. Nawet można zasugerować, że wybór nadzienia jest bardziej skomplikowany niż dobór składników do czekolady. Najbardziej popularne jest to o smaku migdałów lub czekoladowe (paradoksalnie czekolada w czekoladzie). Do produkcji smakołyków z masą w środku wykorzystuje się czekoladę najczęściej mleczną. Jest parę innowacyjnych firm, które zaproponowały konsumentom czekoladę gorzką. Efekt jest pozytywnie zaskakujący. Obecnie naukowcy w Stanach Zjednoczonych eksperymentują z nadzieniem warzywnym. Ma to związek ze spadkiem spożycia warzyw przez dzieci i czekolada z nadzieniami tego typu ma być remedium na tego typu problemu. I tak stworzono produkt z nadzieniem marchewkowym. Furorę za oceanem zrobiła czekolada z nadzieniem szpinakowym. Obecnie eksperymentuje się z kalafiorem i ogórkiem. Wielu koneserów tego magicznego produktu jest zdegustowanych i zapowiadają bojkot tych wyrobów.

Tagi: , , , , , , , , ,