Blog kulinarny

41Czyli jak być czekoladą bez kakao Wiele osób traktuje czekoladę białą jako zdradę ideałów czekolady. Ten produkt to nic innego, jak mieszanina wszystkich składników potrzebnych do wyrobu „normalnej” czekolady z pominięciem proszku kakaowego. Charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością masła kakaowego. Górna granica to maksymalnie 30%. Jest to związane z niekorzystnym uczucie tłustego smaku i gorszymi walorami organoleptycznymi. Czekolada biała jest bardziej sycąca, ale nie ma praktycznie żadnej wartości odżywczej. Jednakże czekolada biała ma specyficzne walory smakowe. Jest tłustsza od normalnej czekolady, nie ma charakterystycznego posmaku kakao. Poza tym duża zawartość cukru daje niekorzystny mdły smak. Jest też dużo bardziej kaloryczna od zwykłej czekolady. Jest to związane właśnie z duża ilością masła kakaowego i cukru. Osoby dbające o linię powinny unikać tego typu czekolad. Poza tym czekolada biała jest jedną z najczęściej fałszowanych czekolad. Producenci wykorzystują na przykład lecytynę sojową czy oleje roślinne w celu uzyskania pożądanej konsystencji przy minimalizacji kosztów. Słodycz w kubku Ile jest producentów czekolady i kawy, tyle jest na rynku dostępnych na rynku czekolady w proszku do picia. O lepszej lub mniejszej jakości, ale wszystkie charakteryzują się jedną zasadniczą cechą – rozpuszczalnością w gorącej wodzie. Rzadko się zdarza, że taki produkt jest rozpuszczalny również w mleku. Początki czekolady rozpuszczalnej sięgają mnichów hiszpańskich. Po przywiezieniu przez Krzysztofa Kolumba ziarna kakaowca zostały uznane przez władców Hiszpanii za odrażające. Dopiero mnisi udoskonali metodę tworzenia napoju poprzez rozcieranie ziaren, mieszanie ich z przyprawami takimi jak cynamon i anyż. Jako rozpuszczalnik wykorzystano gorącą wodę. Zachwycony dwór hiszpański zazdrośnie chronił tajemnicy „napoju bogów” przez prawie sto lat. Dopiero w XVII reszta Europy poznała cudowny smak czekolady. Czekolada biała może być spożywana jako deser, spożywana jako normalna czekolada. Jednak często panie domu wykorzystują czekoladę biała do „produkcji” polew i różnego rodzaju nadzienia. Ma ona tą zaletę, że łatwo miesza się z innymi składnikami dając jednolitą masę, która stosunkowo szybko stygnie.

Tagi: , ,