Blog kulinarny

Cholesterol LDL

210Ta frakcja cholesterolu jest powszechnie uznawana za głównego złoczyńcę w naszym układzie krwionośnym. To właśnie podwyższony poziom tej frakcji cholesterolu powoduje występowanie choroby wieńcowej. Jest to następstwem zmian miażdżycowych zachodzących w naszym układzie krwionośnym. To ta frakcja cholesterolowa odpowiada za osadzanie się na ściankach naszych naczyń tzw. złogów cholesterolowych, czyli mieszanki cholesterolu, zagęszczonego wapnia i innych substancji. Te złogi cholesterolu nazywane są również blaszkami miażdżycowymi. Stąd też choroba ma nazwę miażdżycy naczyń krwionośnych. W konsekwencji prowadzi to do choroby wieńcowej serca. Nazwa wieńcowa stąd, iż proces miażdżycowy szczególnie intensywnie toczy się w tętnicach wieńcowych, których zadaniem jest doprowadzanie krwi do serca.. Tak więc im wyższy poziom tego LDL- u, tym większe ryzyko zachorowania na tego typu chorobę. Ponieważ proces chorobowy przez długi czas toczy się w sposób niezauważalny, dlatego lepiej kontrolować poziom tej frakcji cholesterolu, by w porę zaradzić. Człowiek, który ma zaburzoną gospodarkę cholesterolową organizmu powinien przez cały czas stosować dietę niskocholesterolową. Powinna to być dieta uboga w tłuszcze zwierzęce, bogata w błonnik. Warto wzorować się na diecie śródziemnomorskiej. Osoba z takimi problemami powinna spożywać tylko pieczywo pełnoziarniste. Z nabiału wskazane są chude sery, chude mleko i chude jogurty. Zupy należy spożywać nie zagęszczane i nie zabielane śmietaną, przygotowane na chudym mięsie. Najbardziej wskazane są tłuste morskie ryby. Ponadto można stosować mięso drobiowe bez skóry, cielęcinę, dziczyznę i mięso królika. Owoce i warzywa można stosować bez ograniczeń. Łasuchom zaleca się sorbety, galaretki, sałatki owocowe. Bardzo wskazane są orzechy włoskie. Zaleca się niestosowanie cukru i soli. W zamian do potraw należy stosować sporą ilość ziół, najlepiej świeżych. Wskazana jest też lampka czerwonego wina od czasu do czasu. Duża ilość spożywanego błonnika pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru cholesterolu.

Tagi: , , , , , , , ,