Blog kulinarny

Cholesterol HDL

13W walce z cholesterolem wielkim współmierzeńcem człowieka może okazać się błonnik. Ogólnie wiadomo, że najwięcej błonnika zawierają świeże owoce i warzywa. Jednak mało kto wie, że niewyczerpanym źródłem błonnika jest owies. A w szczególności otręby owsiane. Otóż otręby owsiane składają się głównie z rozpuszczalnego błonnika roślinnego i to przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Zbawienny dla ludzi z hipercholesterolemią jest fakt, że otręby owiane obniżają poziom całkowitego i złego cholesterolu, nie obniżając przy tym poziomu dobrego cholesterolu. Otręby owsiane można jadać wraz z jogurtem lub dodając je do sałatek owocowych. Zwiększone spożywanie otrąb owsianych powoduje zwiększone wydalanie z organizmu kwasów żółciowych, wytwarzanych przez wątrobę z cholesterolu. A skoro więcej organizm tych kwasów wydali, to więcej wątroba musi ich naprodukować, wykorzystując cholesterol wyciągany z krwi naszego krwionośnego układu. I w ten sposób kółko się zamyka. Tak więc warto przekonać się do spożywania otrębów owsianych. Powszechnie uważa się, że HDL stanowi naturalną ochronę przed szkodliwym działaniem LDL-u. Ta funkcja ochronna polega na tym, że frakcja cholesterolu zwana HDL-em ściąga z naszych naczyń krwionośnych ten zły cholesterol. Tak więc im wyższy będziemy mieli poziom HDL-u we krwi, tym nasze serce w naturalny sposób jest lepiej chronione przed chorobą niedokrwienną. Naukowcy twierdzą, że HDL zabiera zły cholesterol ze ścianek naszych naczyń wraz z innymi tłuszczami i przenosi je do wątroby. Tam są one przetwarzane i wydalane z organizmu przez przewód pokarmowy. Dlatego też powinniśmy bardzo dbać o poziom tego dobrego cholesterolu w naszej krwi. W tym celu zaleca się wypijanie dziennie jednej lampki czerwonego wytrawnego wina. Ponadto dobrze robią wszelkiego rodzaju preparaty zawierające lecytynę. Jednak ostrożnie z żółtkami jajek, które też zawierają lecytynę. Z naturalnych produktów zbawienny wpływ mają też włoskie orzechy. Tak więc dbajmy w szczególny sposób o poziom tego dobrego cholesterolu.

Tagi: , , , , , , , , ,