Blog kulinarny

Barszcz burakowy

52Czterdziestu minut to wystarczający czas na przygotowanie tej potrawy. Stopień trudności jest określany jako średnio trudny. Zupa nie jest też zbytnio kaloryczna ani zbyt droga. Składniki tej zupy to biała fasola , cztery buraki , dwadzieścia pięć dag wieprzowej kiełbasy, upieczony schab karkowy, wywar z włoszczyzny i grzybów , cebula , olej, ziele angielskie , śmietana i przyprawy. Na samym początku posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się zeszkli , następnie dodajemy kiełbasę i czekamy dwie minuty. Kolejno do garnka wrzucamy wcześniej obrane buraki skropione sokiem cytrynowym , wlewamy rosół , przyprawiamy i zagotowujemy. Zasmażoną cebule z kiełbasą wrzucamy do barszczu wraz z miękką fasolą , pokrojonym w drobną kostkę schabem i tłuszczem. Gotujemy to wszystko od pięciu do siedmiu minut by wszystko się dobrze połączyło. Gdy zdejmiemy garnek z ognia , wlewamy do niego sok z kiszonych buraków wraz z ubitą śmietaną i po raz kolejny doprawiamy. Podajemy na gorąco z ziemniakami. Czas przygotowana tej zupy to tylko trzydzieści minut , jeśli chodzi o konieczne umiejętności kucharskie to nie trzeba być na wysokim poziomie zaawansowania by ją ugotować. Za składniki posłużą nam dwie marchewki , korzeń pietruszki , seler, pęczek botwinki , cztery szklanki rosołu , pół szklanki soku z kiszonych buraków , pół szklanki śmietany , koper , łyżka masła , skórka z cytryny oraz oczywiście przyprawy jak np. pieprz. Na samym początku warzywa podsmażamy aż się zeszklą , następnie dodajemy rosół oraz skórkę z cytryny i gotujemy na małym ogniu około dziesięciu minut. Kolejnym krokiem jest pokrojenie botwinki i dodanie jej do zupy , po pięciu minutach gdy składniki są już miękkie zupę rozbijamy w malakserze , dodajemy sok z buraków , śmietanę oraz koper. Zupę należy podawać z młodymi ziemniakami. Powinny być one polane zarumieniony masłem , można tak podawać ziemniaki zasmażone z młodą cebulą. Ostatnim krokiem jest oczywiście odpowiednie zupy wedle indywidualnych gustów kulinarnych.

Tagi: , , , , , , , , ,